Jaja, mlijeko, vrhnje za šlag, malo brašna i malo šećera – to je sve što samoborski slastičari trebaju pripremiti za ukusnu poslasticu za koju se čeka u redovima.

To je jedan od najpopularnijih deserta u cijeloj Hrvatskoj, a ima čak i svoju pjesmu. Izabran kao „najbolje jelo u Samoboru” po mišljenju TasteAtlasa. Kako se zove kolač koji je osvojio srca mnogih?

Samoborska kremšnita radi se od dva sloja lisnatog tijesta s kremom između. Na vrhu se tradicionalno ukrašava šećerom u prahu. Servira se topla i hladna, ali je uvijek narezana na karakteristične kocke koje podsjećaju na druge vrste kremastih pita, kao što su poljska kremówka ili rumunjski kremșnit. Razlika između njih i samoborske delicije je način njihove pripreme.

Povijest samoborske kremšnite započela je početkom prošlog stoljeća. Zatim je Đuro Lukačić, koji je tehnike pripreme slastica učio u Zagrebu, stigao u Samobor. On je došao s idejom o desertu koji sada možemo pronaći u svakoj slastičarnici u gradu. 

Odlukom Ministarstva kulture od 18. siječnja 2021. tradicionalna samoborska kremšnita je dobila status nematerijalnog kulturnog dobra te će biti u Registru zaštićenih Kulturnih dobara Republike Hrvatske. To potvrđuje koliki je utjecaj ove male slastice na prepoznatljivost Samobora.

Kada posjećujete naš grad, morate zakoračiti u barem jednu od brojnih slastičarnica. Možete sjesti uz svoju kremšnitu i šalicu kave za stolom s pogledom na glavni trg i jednostavno uživati u vremenu u Samoboru, koje na taj način sporije leti.

 

Autor: Aleksandra Szpakowska

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian