Slikoviti grad s francuskim štihom

 

Samobor (Izvor: Davor Đopar/Samobor.hr/Press)

Samobor, srednjovjekovni gradić barokne arhitekture koji se smjestio na istočnim obroncima Samoborskog gorja na ulazu u romantičnu dolinu potoka Gradne. Udaljen svega dvadesetak kilometara od Zagreba, glavnog grada Hrvatske.

Samobor s okolicom najstarije je i najatraktivnije izletište Zagrepčana, planinara, izletnika i turista iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ovaj pitoreskni gradić francuskog štiha očarat će vas svojom arhitekturom, opustiti ležernom atmosferom, osvojiti okusima i bojama… i namamiti da se ponovno vratite.

ilirska povijest

 

Područje je bilo naseljeno od davnina. Najstariji pronađeni artefakti potječu iz kamenog doba – kamena sjekira, čekić i nož. Mnogo su bogatiji ostaci iz brončanog, željeznog doba i iz doba rimske vladavine. Ove krajeve naseljavalo je ilirsko pleme Japoda. Brojna su arheološka nalazišta u Žumberačkom gorju, u blizini sela Budinjak, Bratelji i Gornja Vas.

povelja bele četvrtog

 

Najstariji pisani dokaz o Samoboru je Povelja Bele IV., hrvatsko-ugarskog kralja. Tom je ispravom, nakon rata s Tatarima, kralj priznao privilegije koje je Samoborcima dvije godine ranije dao nadvojvoda Koloman. Mjesto Samobor je tako uzdignuto u status “slobodnog kraljevskog poveljenog trgovišta”, s pravom biranja svećenika, izbora suca i suđenja uključujući “pravo mača” (ius gladii), npr. smrtna kazna. Samobor nije imao drugih gospodara osim svojih građana, a porez je plaćao samo kralju.

samoborski stari grad
Photo credits: Zagreb County Tourist Board

Samoborski Stari grad je ruševni dvorac na vrhu brda Tepec u Samoboru. Ako ste u gradu, ne smijete ga zaobići. Nalazi se na samo 10 minuta hoda od centra grada. Još uvijek su vidljivi ostaci starog dvorskog opkopa, masivni ulaz i veći dio zidova.

Kaštel je sagrađen na brežuljku iznad raskrižja tada važnih putova u sjeverozapadnom kutu savske doline, iznad srednjovjekovnog trgovišta Samobor. Dvorac su podigle pristaše češkog kralja Ottokara II Češkog između 1260. i 1264. godine, koji je tada bio u ratu s ugarskim kraljem Stjepanom V. Hrvatsko-ugarske snage pod zapovjedništvom kneza Okićkog ubrzo su ponovno zauzele dvorac, za što su dobili grad Samobor, kao i povlasticu ubiranja mjesnih poreza.

Utvrda je prvobitno bila kamena utvrda izgrađena na čvrstoj stijeni – nepravilnog i razvedenog tlocrta, koja se sastoji od tri dijela, od kojih središnja jezgra predstavlja najstariji dio kaštela. U jugoistočnom dijelu jezgre nalazila se visoka stražarnica (danas ruševina), koja je jedini preostali izvorni dio dvorca. Odmah do stražarnice nalazi se polukružna kula s malom gotičkom kapelicom svete Ane za koju se procjenjuje da je sagrađena u trećem desetljeću 16. stoljeća.

Danas je Samoborski dvorac samo slikovita ruševina iznad potoka Vugrinščaka u središtu Samobora. Iako postoji projekt obnove dvorca, dosad su obnovljeni samo zidovi kapele. U njegovoj obnovi korišteno je kamenje porušenih dijelova dvorca, cement i gašeno vapno.

kako doći do samobora?
Photo credi: TZG Samobor / Vladimir Bogovčić

Najbolja opcija za dolazak do Samobora iz Zagreba je automobilom, za što je potrebno oko 25 minuta. Druga najbolja opcija je autobus, a putovanje traje oko 40 minuta.
Moguće je doći i Uberom ili Taxijem, no ta je opcija nešto skuplja, oko 160 kuna (20 eura).

Samobor je okružen Parkom prirode Žumberak; Samoborsko gorje nudi brojne atrakcije, opuštanje u netaknutoj prirodi, šetnje, slapove, te niz aktivnosti od planinarenja i biciklizma do paraglidinga.

Bilo da ciljate na lagano planinarenje s minimalnim usponom i nekoliko prepreka ili na teže planinarenje, od kojih neka mogu biti izvan staze, Samobor ima sve. Provjerite sljedeću poveznicu za najbolje planinarske rute:

https://www.samobor.hr/en/visit/hiking-i4

Reference:
https://en.wikipedia.org/wiki/Samobor_Castle
https://buja.tripod.com/history.html
https://www.europeanbestdestinations.com/destinations/samobor/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian